- Anasayfa
- Blog Detay
Şarap Tatmanın Önemli 2 Kuralı
Şarap tadımlamak, her gün içtiğimiz meşrubatlar gibi ağzınıza gelen tadı fark etmeye benzemez. Diğer içeceklerden çok daha karmaşıktır. Birçok şarap çok sayıda farklı ve gizli tatları içinde barındırır. Tatlılık ve sertlik gibi birçok sayısız his verir.
Şarabı yutuverircesine içilmez. Tadına vararak farklılıklarını keşfe etmelisiniz. Şarabı ne kadar yavaş ve dikkatli içerseniz, tadı o kadar ilginç gelecektir.
Yani şarap tatmanın vazgeçilmez 2 kuralı;
1. Yavaşlamak
2. dikkat etmek
Peki Şarap Nasıl Tadılır?
Öncelikle normal bir yudum şarap alıp, ağzınızda tutun ve dilinize doğru, üzerinden biraz hava girecek şekilde dudaklarınızı aralayın. Daha sonra sanki çiğniyormuş gibi, şaraba ağzınızda gezdirin. Ve yutun. Bütün işlem birkaç saniye sürmesine rağmen verdiği haz daha uzun sürecektir.
Beyniniz, dilin algıladığı tadı anlamlandırmak için zamana ihtiyacı vardır. Şaraba ağzınıza gezdirerek beyne gerekli zamanı kazanırsınız. Şarapta ki herhangi bir tatlılık beyne kaydedilen ilk duyudur. Çünkü tatlılık, şarabın ağzınıza değdiği ilk noktaya denk gelir. Ardından asidite ve daha sonra da acılık Kaydedilir.
Şarabın içindeki diğer aromalar dil teması ile değil, ağzın gerisinde bulunan genizden içinize çekerek taktığınız aramalardır. Ağzınızdaki şarabın üzerine hava aldığınızda aramalar buharlaşarak genizde ulaşır. Haber şarapların içerisindeki meyveler, otlar, sebzeler, toprak, çiçekler, çimen, tütün, duman, kahve, moka veya çikolata gibi aromalar ağızda şarabın havalandırmasıyla koklanır.